KUTYAPSZICHOLÓGIAI SZAKTANÁCSADÁS

Térkép
Az állatorvos válaszol
Fórum a kisállattartásról
Tegye fel kérdéseit fórumunkban, amit szakembereink rövid idő alatt meg fognak válaszolni
Tudta? Érdekességek
Hasznos információk!
Hasznos információk, érdekességek, kisállattartóknak.
Aktuális információink
Hírek mindennapjainkról
Az Alpha-Vet Állatkórház híroldala
Gyógyszertár kisállatoknak
Kedvencének gyógyszer kell?
Magyarország legnagyobb állatgyógyszertára Székesfehérváron várja a kedves vásárlókat.
Állatmentő szolgálat
Sürgős esetekben hívja
Az Alpha-Vet Állatkórház Állatmentő szolgálata munkanapokon megrendelhető.
Online időpontfoglalás
Foglaljon időpontot online!
Állatkórházunk bevezette az online időpont foglalási rendszerét. Kérjük használja bizalommal.

 

 Klinikánkon 20:00-08:00 között sürgősségi éjszakai betegellátást folytatunk.

• Hivatalos tájékoztató az éjszakai betegellátásról és annak díjairól:
• Tájékoztatjuk, hogy az ALPHA-VET Állatkórházban az éjszakai betegellátás alapdíja jelenleg 30.400 Ft, amely az alapvető klinikai vizsgálatot, továbbá az éjszakai betegellátás rezsi- és munkadíjait foglalja magában. Az egyéb díjköltségeket (pl. gyógyszerdíj, laboratóriumi vizsgálatok díja, műtéti díj, gyógyászati segédeszközök) az alapdíjon felül számítjuk fel, az adott beteg ellátási igényétől függően.


A feltüntetett költségek vállalása esetén készséggel biztosítjuk az Ön tulajdonában lévő kutya vagy macska sürgősségi betegellátását.

 

 

ado egyszazalek banner

szerethetomunkahelyxlxl korhaz

enoszopos

Kutyapszichológiai szaktanácsadás

A mai állatpszichológia három elemből épül föl:

  1. Az embert és az állatot összehasonlító viselkedéskutatásból - az etológiából.
  2. A kísérletező pszichológiából, amelyik a tanulási képességet, és az azt befolyásoló tényeket vizsgálja.
  3. Állategészségtanból, amelyik a viselkedészavarok patofiziológiai okait vizsgálja.

A kutyák viselkedészavarai

A legkorábban háziasított állat, a kutya kb. 15.000 éve él az ember mellett. Az ember és a kutya közötti kapcsolat az utóbbi évtizedekben gyökeresen megváltozott. Háziállataink javarészt kikerültek a haszonállat státuszából és az ember környezetében kísérő vagy baráti jelleget öltő állatcsoportot alakítottak ki. A legtöbb esetben így az a helyzet áll elő, hogy két "barát", akiknek teljesen különbözik a fejlődési történetük, egy rendkívül összetett kapcsolatban él együtt. Ennek gyakorta szociális és pszichikai vonatkozásban beláthatatlan következményei lehetnek. A legtöbb kutya viselkedési zavara - ha nincsenek kifejezetten genetikai okai - erre az ellentmondásokkal teli viszonyra vezethető vissza. Nevelési hibák, környezeti ártalmak, tenyésztési hibák, nem a fajnak megfelelő tartási körülmények és a megemelkedett stresszhatások miatt egyre több kutya él kiegyensúlyozatlanul. Ez a kiegyensúlyozatlan, bizonytalan állapot különféle viselkedészavarokban mutatkozik meg.

A kutyáknál leggyakrabban előforduló, pszichikai eredetű viselkedési zavarok többek között a következők lehetnek:

- Félős viselkedés

- Tárgyak megrongálása

- Agresszív viselkedés más kutyákkal vagy emberekkel szemben

- Figyelemfölkeltő viselkedésforma

- Nemkívánatos viselkedésforma

- Bútor, lakberendezés kaparása, folyamatos ugatás

- Szobatisztasági zavarok

 

A kutyák problémás viselkedései

Bonyolulttá attól válik a kutyát tartók és kutyáik mindennapja, hogy bizonyos esetekben a kutya viselkedése állatpszichológiai szempontból nézve nem zavarodott vagy beteges. Viszont a kutya viselkedése mégis valamilyen fokon csak problémát okoz. Egy kutya viselkedését akkor nevezhetjük problémásnak, ha az a környezetében élő embereket zavarja, ha jelenléte és viselkedése kimondott veszélyt jelent a társadalomra, vagy ha viselkedése nem felel meg az emberek által szabályozott, mereven meghatározott követelményeknek. Felmérések szerint a kutyát tartó emberek kb. fele nem elégedett kutyájának viselkedésével és azt problémásnak ítéli meg.

Néhány példa, amelyek leginkább a gazdiknak jelentenek problémát:

- Agresszív viselkedés (morgás, utánakapás, fenyegető viselkedés, harapás stb.) emberekkel vagy más állatokkal szemben

- Nyugtalan viselkedés, ha a kutya egyedül van (ugatás, nyüszítés, tárgyak megrongálása, ürülék hátrahagyása stb.)

- Félős viselkedés (emberekkel, tárgyakkal vagy hangokkal szemben - bizonyos helyszíneken)

- Ürülék hátrahagyása (szobatisztaság, nemkívánatos jelölés a vizelettel)

- Étvágytalanság (az étel elfogadásának megtagadása, alultápláltság)

 

A fent nevezett viselkedési problémákat kiváltó okok többek között a következők lehetnek:

- Lakhelyváltoztatás

- Válás

- A gazda hosszabb ideig tartó betegsége

- A gazdát ért baleset

- Gyerekszületés vagy a család létszámának növekedése

- Szakszerűtlen tenyésztés

- Helytelen tanácsok

- Kutyaiskola, amelyik erőszakot és bántalmazást alkalmaz

- Állatorvosi erőszak

 

A fölsorolásból látható, hogy ezen esetekben az ember által okozott dolgokról van szó, amelyeknek megtörténtét a kutya nem tudta megakadályozni vagy befolyásolni.

 Kezelés - ha a gazda is akarja

Az állatterapeuta feladata, hogy az eseteknél szakszerű elemzéssel föltárja az okoknak és az állat viselkedésének összefüggéseit. Olyan tanácsokat, tartási körülmények megváltoztatására irányuló útmutatásokat adjon, amelyek az állat viselkedésének okait megszüntetik vagy megváltoztatják.  Egy közös beszélgetés az állat gazdájával, valamint az állat viselkedésének megfigyelése a helyszínen, a megszokott környezetében, lehetővé teszi a kutya viselkedészavarának esetleges pszichikai eredetű vagy stressz hatásból fakadó okainak felderítését is. Ezután lehet céltudatosan meghatározni, hogy mik szükségesek a viselkedészavar csökkentéséhez vagy megszüntetéséhez. Erre a célra egy, a gazda és a kutya egyéniségeihez szabott kezelési tervet kell kidolgozni, amelyet először a kutyagazda az állatterapeuta vezetésével, majd később egyedül tud végrehajtani. Legtöbb esetben érdemes a kezelést, tréninget, Bach-virág terápiával vagy más természetgyógyászati módszerrel segíteni. Minden kezelésre, terápiára, tréningre, amelyik a kutya pszichikai betegségének, viselkedészavarának vagy problémásnak ítélt viselkedésének megváltoztatására irányul egyaránt érvényes: csak akkor vezet eredményre, ha azt az állat gazdája és a környezetében élő emberek (ember/kutya közös falka) is akarják a változást. Abban az esetben, ha a kutyatartó nem végzi el pontosan és következetesen a terapeuta által javasoltakat, eléggé kicsi az esély a sikerre.

Gazdapszichológia

A tapasztalatok alapján egy állatterapeutának vagy állatpszichológusnak nemcsak az állatok viselkedésének tudományos összefüggéseit kell ismernie. Sok esetben döntő, hogy az emberi viselkedés mechanizmusát is ismerje, az emberi pszichológiában is jártas legyen. Csak akkor érhet el eredményt az állatnál, ha a kutya gazdájának viselkedését is befolyásolni tudja. Az a cél ugyanis, hogy az állat viselkedése a kívánt irányba és mértékbe megváltozzon, csakis az állat gazdáján keresztül érhető el.

A legtöbb esetben a kutyatulajdonosnak már van egy saját elmélete arról, hogy kutyája miért van abban az állapotban, amelyikben éppen van, hiszen a sógor, a koma, a jóbarát stb. (mind tapasztalt kutyaszakemberek(?), hiszen már az apjuknak is volt kutyája) már ellátták javaslataikkal a gazdit, és a gazdi már mindent úgy csinált, ahogy azt neki javasolták. Ezekben az esetekben rendkívül nehéz a gazdival egy szakszerű, állatviselkedés tudományi szempontból megalapozott ellen teóriát elfogadtatni, és az ezzel összefüggő terápia előírásokat, utasításokat végrehajtatni.

Itt fontos megemlíteni, hogy némelyik terápia és kezelés hosszantartó és nem kevés türelmet, kitartást, sok esetben jelentős anyagi áldozatot is igényel a kutya gazdájától. Ráadásul nem ritkán, főleg a dominánssággal összefüggő viselkedészavarok kezelése, sok kutyatartónak pszichikai megpróbáltatást is jelent, mert a kutyája érdekében a már nála automatikussá vált rossz szokásokon kell változtatnia. Minden terápia eredményessége szempontjából még rendkívül fontos tényező a bizalom. Ha a kutya gazdája nem bízik önmagában, nincs bizalommal a saját állata iránt, és nem utolsósorban bizalmatlan az adott szakemberrel szemben, akkor nem tud kialakulni az a fontos láncolat a gazda, kutya és a terapeuta között, amelyik elengedetlenül szükséges a közös cél eléréséhez.

forrás: www.kutya.hu

Szeretnél többet megtudni kutyáddal kapcsolatos viselkedési és nevelési tanácsokról?
Kattints IDE: Viselkedési és trenírozási tanácsok Kutyáknak

Szeretnél többet megtudni cicáddal kapcsolatos viselkedési és nevelési tanácsokról?
Kattints IDE: Viselkedési és trenírozási tanácsok macskáknak

 

Dr. Somogyi Rita

kórházvezető főállatorvos

1994 novemberében diplomáztam az Állatorvostudományi Egyetemen. Diplomám megszerzése óta hivatásom a munkám. 1994 óta kisállatpraxisban dolgozom

Dr. Mietsch Rita

állatorvos

Egészen kiskoromtól fogva állatorvos akartam lenni, mert különösen érdekesnek és szeretetreméltónak tartom az állatokat és ez a szakma tökéletes lehetőséget nyújt, hogy segítsünk rajtuk.

Dr. Husvéth Zsuzsa

Állatorvos

. Már hallgató koromban a kisállatorvoslás érdekelt, ezért már akkor is sokszor bejártam az egyetem szakrendeléseire , több kisállatorvoslással foglakozó rendelőbe illetve többször részt vettem külföldi szakmai gyakorlatokon is.

Kovács Anita

asszisztens

"Az állatok kiszámíthatatlanok, tehát a mi életünk is kiszámíthatatlan. Kis diadalok és bukások hosszú sorozata, s az embernek igazán szeretnie kell, hogy ne adja fel."

dr. Krebsz Máté

Állatorvos

„Már gyerekkoromban tudtam, hogy az állatok gyógyításának szeretném szentelni magamat. Az egyetem alatti gyakorlatomat az Alpha-Vet Állatkórházban töltöttem. 2015-ben szereztem meg az Állatorvosi Diplomámat, és nagy örömmel csatlakoztam csapathoz. A kisállatokon kívül nagyállatokkal is foglalkozom, kiemelten érdeklődöm a belgyógyászat és a sebészet iránt. „

dr. Márton – Péntek Eszter

Állatorvos

„Gyermekkori álmom vált valóra, amikor 2014-ben megszereztem az állatorvosi diplomámat. Már a képzés alatt is egy kisállatorvosi rendelőben, illetve az egyetemi klinikán szereztem önkéntes munkával gyakorlatot. A mindennapi eseteken túl a belgyógyászat felé specializálódtam, ahol a kutatómunkámat is végeztem.

Berencsik Alexandra

Asszisztens

„2016-ban szereztem meg a Kisállatgyógyászati asszisztens bizonyítványom. A gyakorlatomat itt töltöttem, az Alpha-Vet Állatkórházban. Amióta az eszemet tudom, mindig is imádtam az állatokat, mert tőlük rengeteg szeretetet és hálát lehet kapni. Szeretek itt dolgozni, mert olyan munkám van, amit szeretettel és lelkesedéssel végzek, mert örömmel tölt el a tudat, hogy részese lehetek a gyógyulásuknak. Kedvenc állataim a ló, kutya, macska. Hobbim a lovaglás.”

Partnereink

Alpha-vet állatkórház

Alpha-Vet Kft

 Alpha zoo

Alpha rádió

alpha patika

Elérhetőség

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

+3622330754
+36304002117

E-mail: korhaz(KUKAC)alpha-vet.hu

Nyitva tartás:
Hétfő - péntek: 09:00 - 20:00

Ebben az időszakban a kórházi betegek vizsgálatát és kezelését végezzük, ekkor csak az életveszélyes állapotban lévő betegeket és a műtétre érkezőket hívjuk be.

Állatgyógyszertár

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

telefon: +36302277220

Állatgyógyszertár nyitva tartás:

Hétfő - Péntek: 7:00 – 18:00
Szombat-vasárnap:ZÁRVA

Állatmentő szolgálat

Állatmentő (nem rohamkocsi):

Kiszállás esetén
időpont egyeztetés szükséges:
+36304002117